Je hond heeft chocolade gegeten. Afhankelijk van de soort en vooral de hoeveelheid chocolade ten opzichte van het lichaamsgewicht van de hond, zal er enige uren na het eten van de chocolade een reactie optreden.
Neem direct contact op met je dierenarts. Dit is een noodgeval!
Chocolade kan heel gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor de hond. Het eten van een te grote hoeveelheid chocolade zal leiden tot ophoping van de voor honden giftige stof theobromine.

Die stof hoopt zich op in de nieren en lever en leidt tot acute vergiftiging van je hond. De symptomen die je hond enkele uren na het eten van chocolade kan vertonen zijn dingen zoals braken, diaree, hijgen, veel drinken, trillen en/of heel onrustig zijn, een hoge hartslag, urine niet op kunnen houden en stijfheid. De hond heeft chocolade gegeten en krijgt in elk geval flinke buikpijn. Dit kun je merken doordat je hond over het algemeen een hele onrustige, tot zelfs bezorgde indruk maakt.
Waarom is chocolade slecht voor je hond?
De stof theobromine komt voor in alle vormen van chocolade. In pure chocolade is de concentratie van theobromine het hoogst. In melkchocolade zit aanmerkelijk minder van deze stof. Maar zelfs in cacaopoeder en chocolademelk is het stofje terug te vinden. Een hond mag daarom nooit chocolade eten of melk drinken met chocolade erin. Maar honden lusten over het algemeen wel heel graag chocolade.
In kleine hoeveelheden zal de schade vaak niet direct zichtbaar zijn, zeker niet wanneer het om een relatief grote hond gaat die maar een klein stukje melkchocolade gegeten heeft. De spijsvertering van je hond kan de giftige stof niet afbreken en zal dit daarom als afvalstof verwerken via de nieren en lever van je hond. Daar zorgt de theobromine voor vergiftiging. Acute vergiftiging treedt op als de hond per kilogram lichaamsgewicht meer dan 7 gram pure chocolade op heeft of per kilogram lichaamsgewicht meer dan 60 gram melkchocolade.
Hond heeft chocolade gegeten, wat nu?
Te grote hoeveelheden chocolade kunnen dodelijk zijn voor je hond. Zorg er dus altijd voor dat je geen chocolade laat slingeren op plaatsen waar je hond bij kan. Hij lust graag chocolade en zal in een onbewaakt ogenblik geen kans voorbij laten gaan om de kerstkransjes uit de boom te halen of om een hele chocoladeletter naar binnen te werken. Desnoods inclusief verpakking.
Je hond heeft chocolade gegeten, maar wat moet je dan doen? Als je hond toch ergens een stuk chocolade te pakken heeft gekregen, probeer dan altijd ook te achterhalen wanneer hij het precies heeft gegeten, hoeveel het was en wat voor soort chocolade het was voordat je de dierenarts belt. Wanneer je binnen drie uur tijd ontdekt dat je hond chocolade op heeft, dan kan de dierenarts een middel geven dat je hond laat braken. Op die manier kan voorkomen worden dat de stof vanuit de maag verder in het lichaam opgenomen wordt. Wanneer het langer dan drie uur geleden is, dan zal de dierenarts de hond op moeten nemen.
Wil je zelf uitrekenen met de ‘chocolade calculator’ welke hoeveelheid chocolade schadelijk is voor je hond? Kijk dan hier: Chocolade Calculator