Je hond heeft de hik. Vervelend voor de hond, want een hond met de hik is een niet alledaags verschijnsel. Maar jouw hond heeft toch last van iets dat nogal op de hik -zoals bij mensen- lijkt. Kan dat? En waarom? En is het ernstig?
Het hikken wordt bij je hond op dezelfde manier veroorzaakt als bij mensen. Het middenrif trekt te snel en op een verkeerd moment samen tijdens het inademen en dit geeft samen met het sluiten van het strotteklepje een hik geluid en beweging. Bij honden zijn het vooral de puppy’s die nog wel eens de hik willen krijgen na bijvoorbeeld het eten of spelen. Ze maken dan met regelmatige tussenpozen een klein, piepend hik geluidje. Daarbij zal ook de buik even kort samentrekken.
Waardoor ontstaat de hik bij een hond?
Soms voelt een hond zich duidelijk ongemakkelijk met zijn hik. De hik is voor een hond in feite ook net zo vervelend als het voor jou als mens is. En een hond weet niet wat er aan de hand is, alleen dat zijn lijf dingen doet die hij vervelend vindt. De hik wordt bij honden over het algemeen door één van de volgende zaken veroorzaakt:
- Te snel eten
- Te schrokkerig eten
- Te snel drinken
- Te wild spelen
- Op verkeerde manier speeksel inslikken
- Groei
- Voedselintolerantie
Hond heeft de hik, is dat ernstig?
Je hond heeft de hik en dat is in principe niet erg. Niets ernstigs aan de hand. Je hoeft niets te doen, het gaat vanzelf over. Soms kan het helpen om je hond even te laten schrikken. Wanneer de hik kort na het eten is ontstaan, dan is het zeker bij pups, soms handig om de puppy even wat op zijn rug te kloppen.
Hondenhik ontstaat in de meeste gevallen door te gulzig eten.
En voorkomen is soms beter dan moeten genezen. Hondenhik ontstaat in de meeste gevallen door te gulzig eten. Dat kun je makkelijk voorkomen door een speciale voerbak te gebruiken of door een flinke steen op de bodem van zijn voerbak te leggen.
Wil je schrokken en hierdoor de hik of zelfs maagtorsie voorkomen?
Deze anti schrokbak voorkomt gezondheidsproblemen en heeft zélfs een positief effect op het gebit van uw hond!
Wanneer toch de dierenarts raadplegen?
Hoe dan ook, de hik zal vaak na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen. Alleen in het geval van hele langdurige hik, voedselintolerantie en/of vaak terugkerende hik is een bezoek aan de dierenarts wellicht verstandig. De dierenarts kan bij heel langdurende hik een spierverslapper toedienen, waardoor de hik snel zal overgaan. Verder kan hij met u samen nagaan wat er in de voeding van je hond misschien anders of beter kan om daarmee het steeds terugkeren van de hik te voorkomen.
En soms is geduld een schone zaak. Honden die in de groei zijn hebben soms net iets vaker dan de gemiddelde hond de hik. Maar ook voor deze hik geldt over het algemeen dat het vanzelf weer overgaat. Een beetje water laten drinken, even iets eten of je hond afleiden met een speeltje zal vaak al voldoende zijn om de hik weg te nemen.