Hond heeft diarree

Je hond heeft diarree. Een vervelend fenomeen, niet alleen voor de hond zelf, maar zeker ook voor jou als hondenbezitter. Als je geluk hebt, dan geeft de hond nog net op tijd aan dat hij alweer naar buiten moet voor een grote boodschap.

Maar in de meeste gevallen zal het waarschijnlijk al te laat zijn en is er al een ‘ongelukje’ gebeurd.

De symptomen die een hond met diarree heeft verschillen niet veel van die van een mens met buikloop. Onrustige darmen, om de haverklap ‘moeten’ en dat alles gaat gepaard gaat met een veel te dunne, tot zelfs waterige ontlasting.

Oorzaken van diarree bij een hond

Je hond heeft diarree als er sprake is van dunne of brijachtige ontlasting. Dit kan acuut optreden, maar ook langzaam aan steeds erger worden. Voor het ontstaan van diarree zijn verschillende oorzaken te noemen. Hierbij kun je denken aan:

  • Allergie of overgevoeligheid voor bepaalde voeding
  • (Acute) darminfectie als gevolg van virus of bacterie
  • Wormen
  • Plotselinge veranderingen in de voeding
  • Besmetting door een darmparasiet (Giarda)

Vooral wanneer uw hond iets gegeten heeft waar hij een bacteriële infectie aan over gehouden heeft zal de diarree vaak gepaard gaan met braken. Het spijsverteringsstelsel wil maar één ding. De foute voeding zo snel mogelijk kwijt raken.

Wat te doen als je hond diarree heeft?

Wanneer de diarree vrij mild en niet heel acuut, maar geleidelijk aan optreedt, dan kun je eens proberen terug te denken over wat je hond de laatste tijd zoal gegeten heeft. Krijgt je hond sinds kort een ander merk of soort voer? Of heb je een keer iets gegeven dat je eigenlijk nooit geeft? Wanneer je zelf een duidelijke oorzaak in voeding kunt ontdekken, dan kan het even wat voorzichtiger de darmen eerst laten wennen aan nieuw voer door het te vermengen met het oude voer soms al voldoende zijn. Ook een tijdelijk menu van gekookte kip met rijst kan wonderen doen om de darmen tot rust te brengen. Je hond heeft diarree, maar wanneer moet je dan naar een dierenarts?

Dierenarts raadplegen altijd raadzaam

Je hond heeft diarree, maar wanneer moet je dan naar een dierenarts? Wanneer je zelf geen duidelijke oorzaak weet of wanneer de diarree echt heel acuut en heftig is, dan is een bezoek aan de dierenarts sterk aan te raden. Zeker in het geval van heftige, acute diarree. Een hond verliest als gevolg van de diarree heel veel vocht en kan daardoor uitdrogen. In ernstige gevallen is het toevoegen van extra vocht door middel van een infuus nodig.

Verder zal de dierenarts proberen vast te stellen wat de exacte oorzaak is. En de dierenarts beschikt over de juiste medicijnen om bijvoorbeeld de parasiet uit te schakelen, de bacteriën te doden of darmwand te beschermen. Medicijnen zullen vrijwel altijd in combinatie met een aangepaste voeding gegeven worden. Brokken die de darmen weer tot rust brengen, zodat je hond van daaruit weer een normale en gezonde darmbalans kan ontwikkelen.