Hond heeft een teek

Als jouw hond veel buiten is, moeten tekencontroles deel uitmaken van jouw dagelijkse routine. In sommige delen van het land zijn teken het hele jaar door actief, zelfs na flinke vorst. Heeft jouw hond een teek? Hier lees je hoe je een teek kunt herkennen en hoe je de teek veilig kunt verwijderen.

Stappen om teek bij hond te zoeken en te verwijderen

Stap 1: Zoek naar teken
Beweeg ten eerste met je handen langzaam over het lichaam van van je hond. Voel vooral in de oksels, onder de halsband, bij de buik, onder de staart, tussen de tenen en op de lippen en oogleden. Vindt je een bult of gezwollen plek? Onderzoek dit verder en controleer of er een teek is ‘ingegraven’.

Stap 2: Teek bij hond?
Hond heeft een teek? Teken kunnen zwart, bruin of bruin zijn en hebben acht poten. Ze kunnen ook klein zijn; sommige soorten zijn zo groot als de punt van een speld.

Stap 3: Teek verwijderen
– Handschoenen
– Reinig pincet / tekenverwijderaar
– Desinfecterende of antiseptische crème
– Gedenatureerde Alcohol (96%) verkrijgbaar bij o.a. Etos en Kruidvat

Let op: Draag altijd handschoenen bij het hanteren van teken om contact met jouw huid te vermijden.

Methode met een pincet:
Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van jouw hond vast (zonder je hond te beknellen). Trek het langzaam in een rechte, gelijkmatige beweging naar buiten. Soms is het nodig om een beetje te draaien en tw wrikken. Trek niet ineens of met een snelle beweging; alles wat achterblijft, kan tot een infectie leiden.

Methode met de tekenverwijderaar:
Druk de verwijderaar voorzichtig tegen de huid van jouw hond in de buurt van de teek. Schuif de inkeping van de verwijderaar onder de teek en trek hem los. Lees ook de gebruiksaanwijzing van je tekentang, hierin staat aanvullende informatie over het gebruik.

Op zoek naar een goede tekenverwijderaar?

Zeer makkelijk in gebruik. Verwijdert de gehele teek.
Met handige opening voor bevestiging aan sleutelbos!

Stap 4: Opruimen en nazorg
Laat de teek in gedenatureerde alcohol vallen en noteer de datum waarop je de teek hebt gevonden. Als jouw hond symptomen van een door teken overgedragen ziekte begint te vertonen, wil je dierenarts het misschien identificeren of testen.

Was je handen, maak de wond van jouw hond schoon met een antiseptisch middel en zorg ervoor dat je jouw pincet schoonmaakt met alcohol. Houd het gebied waar de teek was in de gaten om te zien of er een infectie opduikt. Als de huid geïrriteerd of geïnfecteerd blijft, maak dan een afspraak met jouw dierenarts.

Enkele symptomen waarbij je direct aan de bel moet trekken zijn artritis of kreupelheid die drie tot vier dagen aanhoudt, onwil om te bewegen, gezwollen gewrichten, koorts, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren, verlies van eetlust en neurologische problemen.

Stap 5: Voorkom toekomstige tekenbeten
Als jij of jouw gezelschapsdieren enige tijd buiten doorbrengen, moet je regelmatig op teken controleren. Teken worden overgedragen tussen gastheren, dus het is belangrijk om alle gezinsleden te controleren na buitenactiviteiten in bosrijke, groene of grasrijke gebieden.

Kam jouw hond regelmatig met een vlooienkam, stofzuig regelmatig en gooi de zakken onmiddellijk na gebruik weg, maai delen van het gazon waar uw hond tijd doorbrengt, was beddengoed wekelijks en was jouw hond met een pesticidenvrije huisdierenshampoo.

Om katten te beschermen tegen vlooien en teken, evenals een groot aantal andere gevaren buitenshuis, moeten katten te allen tijde binnen worden gehouden.

Middelen om teken te voorkomen

Er zijn diverse halsbanden en middelen waarmee je teken kunt voorkomen. De werking verschilt per type. Een teken/vlooienband waar heel veel hondenbezitters enthousiast over zijn is deze halsband. Dit is een 100% natuurlijke vlooienband en bevat geen schadelijke pesticiden.

Druppels zijn ook een goede optie. Hierbij doseer je een pipet in de halsomgeving van je hond en hierdoor heb je (afhankelijk van het soort) enkele maanden bescherming.

Bijwerkingen teken/vlooienband

Bij zowel halsbanden als druppels is bekend dat er soms bijwerkingen op kunnen treden, omdat niet elke hond goed tegen de bestanddelen kan. In dat geval kun je bijvoorbeeld de halsband af doen, dan is het werkende bestanddeel met 2-3 dagen van de huid verdwenen.

Verder adviseren dierenartsen om niet onnodig met middelen tegen vlooien en teken te werken. Ga je op vakantie in een bosrijk gebied? Logisch. Maar in de stad is het niet nodig om je hond continu met een tekenhalsband om te laten lopen.

Er zijn ook homeopathische middelen op de markt, maar niet alle hondenbezitters zijn even enthousiast over de werking hiervan. Sommige mensen zijn heel enthousiast, anderen vinden het kwakzalverij. Denk hierbij aan knoflooktabletten voor je hond of speciale keramische kralen voor in de halsband. Wat ons betreft het proberen waard, maar verwacht er niet te veel van.