Hond heeft iets giftigs gegeten

Heeft je hond iets giftigs gegeten? Zo herken je een mogelijke vergiftiging bij je hond. Een hele reeks aan goed herkenbare symptomen laat zien dat er duidelijk iets mis is met je hond.

🚨 Bij het vermoeden dat je hond iets giftigs heeft gegeten, neem je direct contact op met je dierenarts! Wacht niet, dit is een noodgeval.

Acute symtomen bij hond die iets giftigs heeft gegeten:

  • Plotselinge ziekte
  • Braken en diarree
  • Slapheid tot soms zelfs bewustzijnsverlies
  • Bleke slijmvliezen
  • Neurologische problemen, te zien aan afwijkend gedrag of bewegingen
  • Snelle hartslag

Het kan ook zijn dat een vergiftiging niet heel acuut optreedt, maar juist over wat langere tijd symptomen geeft. Hierbij kun je denken aan dingen zoals een verminderde eetlust, meer willen drinken, gewichtsverlies, ontstekingen, sloomheid en lusteloosheid.

Deze symptomen worden veroorzaakt door als gevolg van de verwerking van de gifstoffen opgebouwde nier- en leverproblemen. Met mogelijk zelfs uitval van deze organen als gevolg.

Wat is giftig voor je hond?

Honden hebben vaak de vervelende eigenschap dat ze alles waarvan ze denken dat ze het kunnen eten ook daadwerkelijk eten. Of het nu goed voor ze is of niet, ze eten het op. De hond zelf kan niet bedenken wat giftig is en dus is het zaak dat je zelf heel bewust met voor je hond giftige stoffen omgaat. Zaken die per definitie giftig zijn voor je hond zijn chocolade, druiven, ratten- en muizengif, verdelgingsmiddelen voor in huis en tuin, antivries en de meeste geneesmiddelen voor mensen.

Daarnaast zijn er altijd nog zaken zoals planten, schoonmaakmiddelen of  paracetamol. En wat te denken van cannabis? Dat heb je misschien niet zelf in huis, maar buiten op straat  kan je hond soms zomaar wat tegen gekomen zijn. 

Al de bovengenoemde zaken zijn wat dierenartsen het meest tegenkomen als oorzaak van vergiftiging van een hond. Het is dus belangrijk dat je er voor zorgt dat je hond nooit op een onbewaakt ogenblik zulke dingen kan opeten.

Eerste hulp bij hondenvergiftiging

Zodra je gezien hebt dat je hond iets giftigs gegeten heeft of wanneer je gezien de bovenstaande symptomen het vermoeden hebt van vergiftiging moet je de dierenarts bellen. En wel meteen.

Vergiftiging bij een hond is een noodgeval, bel direct de dierenarts voor hulp.

Het beste kun je, indien mogelijk, meteen al doorgeven wat voor giftigs je hond gegeten heeft en hoeveel. Probeer dit altijd te achterhalen. Want het soort en de hoeveelheid gif zijn mede bepalend voor de beste behandeling. De dierenarts kan aan de hand van die gegevens sneller beslissen wat er gedaan moet worden.

Haast je naar de dierenarts

Ook is het heel belangrijk om, alweer indien mogelijk, binnen zo kort mogelijke tijd naar de dierenarts toe te gaan. Binnen drie uur na het eten van een giftige stof is het vaak nog mogelijk om je hond te laten braken of om de maag leeg te pompen. Op die manier wordt verdere opname van de gifstoffen in het lichaam zoveel mogelijk beperkt. En daarmee worden de overlevingskansen voor je hond vergroot.