Hond heeft jeuk

Je hond heeft jeuk. Een hond kan net als een mens af en toe een keertje ergens op zijn lichaam jeuk hebben. Bijvoorbeeld als gevolg van een op zijn haren rondkruipend beestje zoals een vlieg.

Of als gevolg van een paar haren die even niet helemaal lekker zitten. Of misschien een kleine irritatie aan de huid. De meeste oorzaken zijn niet schokkend en kunnen eenvoudig verholpen worden. Sommige oorzaken zijn wat lastiger en hebben misschien een kundig oog van de dieranarts nodig.

Want dat is wat een hond met jeuk doet. Krabben. Het liefst met één van zijn achterpoten of met zijn tanden. Daarmee kan hij vrijwel elk jeukend plekje nauwkeurig bereiken. De plekjes waar hij net niet bij kan, zoals precies midden bovenop zijn rug zal hij ergens langs gaan schuren. Een tafelpoot, een muur of het tafeltje dat toevallig soms precies de juiste hoogte heeft.

Oorzaken van jeuk bij honden

Regelmatig terugkerende of met krabben niet te verhelpen jeuk is vaak een symptoom van een onderliggende oorzaak. Dat kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan het volgende:

  • Parasieten op de huid zoals vlooien, mijten, luizen en teken
  • Schimmelinfectie van de huid
  • Allergische reactie op voeding, parasieten of andere stoffen
  • Huidtumoren
  • Storingen van de hormoonhuishouding
  • Ontstekingen van de huid of anaal klieren (staart)

Wanneer de jeuk heel heftig is, dan zal je hond continu elke kans aangrijpen om te krabben. Het zal hem storen bij alles. Spelen, eten en zelfs slapen komen deels ook in het teken van jeuk te staan. Dit krabben, bijten en schuren kan zelfs zover gaan dat de hond die jeuk heeft zichzelf wonden toebrengt. Je hond zal net zolang doorgaan met krabben en schuren totdat de huid helemaal kapot gaat. En dan nog stopt het vaak niet.

Hond heeft jeuk, hoe kun je dat voorkomen of oplossen?

Je hond heeft jeuk dus. Niet fijn voor de hond zelf en als het te gek wordt ook niet fijn voor jou als baas. Wat nu? Allereerst is goede preventie tegen vlooien, mijten, luizen en teken voor iedere hond noodzakelijk. De parasieten bewegen zich voort en het is vrijwel onmogelijk om je hond vrij van parasieten te houden zonder daar middelen voor te gebruiken. Die zijn te krijgen bij de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts.

Wanneer het om jeuk rondom de anaal klieren gaat, dan kun je deze uit (laten) knijpen. Door het opgehoopte vuil dat irritatie en jeuk veroorzaakt te verwijderen zul je ook de oorzaak voor de jeuk verwijderen. Een goede hondentrimmer zal de anaal klieren al standaard preventief voor je uitknijpen.

Verder is het veranderen van brokken, het blikvoer of andere voedingsmiddelen soms de oplossing, maar als je, na dit gedaan te hebben, niet binnen afzienbare tijd resultaat ziet. Of als je de oorzaak van de jeuk niet onder bovenstaande zaken kunt scharen, laat je hond dan altijd even nakijken door een dierenarts.