Je hond heeft kale plekken in de vacht. Het is over het algemeen een teken dat er iets mis is met je hond. Maar uitzoeken wat er precies mis is kan ingewikkeld zijn omdat de oorzaken voor kale plekken heel talrijk en divers zijn. Soms vallen de haren spontaan uit, maar het kale plek kan ook ontstaan zijn door overmatig krabben of bijten van je hond.
Zeker als de onderliggende oorzaak jeuk veroorzaakt, dan zal je hond zich continu blijven krabben en bijten.
Gevolg van overmatig krabben, bijten of schuren is dat de haren op een bepaalde plaats verdwijnen. Het kan ook zijn dat de huid schilfert en zo steeds in delen van je hond afvalt, waarbij er hele stukken vacht op die huid met de schilfers meegaan.
Je hond kan één kale plek hebben die steeds groter wordt, maar het kan ook gaan om meerdere kale plekjes over zijn hele lijf.
Oorzaken kale plekken divers en talrijk
Vaststellen wat de kale plekken veroorzaakt is niet eenvoudig. Er zijn tal van oorzaken te noemen. De drie meest voorkomende oorzaken zijn:
1. Parasieten (vlooien, teken en mijten)
Sommige honden zijn allergisch voor de stof die tijdens een vlooienbijt in de huid terecht komt. Dit geeft jeuk en de hond zal zich gaan krabben. Hij blijft dit ook doen als het kale plekken veroorzaakt. Zelfs tot bloedens toe blijven sommige honden doorgaan.
2. Atopie (allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of boom en graspollen)
Waar mensen bij hooikoorts voornamelijk last krijgen van jeukende en tranende ogen, daar krijgt je hond jeuk op zijn huid als hij allergisch is voor een bepaalde stof. Het is wederom de jeuk die de hond zelf de vacht kaal laat krabben of bijten. Met kale plekken als gevolg.
3. Voedselallergie
Vaak is al bij een pup waar te nemen of hij allergisch reageert op bepaald voer. Het aantal honden dat allergisch reageert op het voer lijkt de laatste jaren toe te nemen. Ook hier leidt de allergische reactie tot jeuk. Die begint vaak op de buik, maar kan zich in een later stadium over het hele lijf verspreiden. Naast deze drie hoofdoorzaken zijn er nog veel meer opties zoals schimmelinfecties (schilferige huid), bacteriële infecties, schurft, gisten of hormonale oorzaken.
Hond heeft kale plek: Dierenarts laten kijken?
Juist omdat de oorzaken van kale plekken bij je hond zo divers zijn is de dierenarts eigenlijk de enige die uitsluitsel kan geven. Met behulp van bloedonderzoek bijvoorbeeld, omdat het zelfs voor een dierenarts soms nog een hele puzzel is om de oorzaak te achterhalen. In het geval van een parasitaire oorzaak is preventief behandelen tegen vlooien en dergelijke veruit de beste optie.
Verandering van het voer van je hond kan in het geval van een voedselallergie wonderen doen. Atopie wordt op veel verschillende manieren behandeld. Denk aan voedingssupplementen, shampoos, middelen die allergieën onderdrukken en combinaties van dit alles.