Je hond heeft koorts. Maar wanneer spreek je eigenlijk van koorts bij een hond?
De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Wanneer de temperatuur daarboven komt, dan heeft je hond verhoging of zelfs koorts.

De overige symptomen van koorts bij een hond zijn vaak dat de hond sloom wordt, zich anders gaat gedragen, continu hijgt en erg warm aanvoelt (oren, buik).
Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond stijgt tot boven de 41,5 graden, dan is er sprake van hoge koorts. In dit geval zal de hond ander gedrag vertonen dan normaal.
Hoge koorts is gevaarlijk voor honden omdat ze zelf niet goed in staat zijn om hun lichaam af te laten koelen door bijvoorbeeld zweten. Hijgen en een koele plaats zoeken zijn de enige opties die je hond zelf heeft.
Waardoor kan een hond koorts krijgen
De oorzaken van koorts zijn divers, maar om de koorts onder controle te krijgen is het achterhalen van die oorzaak wel noodzakelijk. Over het algemeen zal er vrijwel altijd sprake zijn van een onderliggende, al iets langer spelende oorzaak omdat koorts in feite een laatste redmiddel van je hond is in de strijd tegen een infectie.
Infecties kunnen van verschillende aard zijn. Hierbij moet je denken aan:
- Koorts veroorzaakt door een virus (virale infectie)
- Infectie veroorzaakt door een bacterie (bacteriƫle infectie)
- Infectie veroorzaakt door een parasiet (parasitaire infectie)
Wanneer je hond, op wat voor manier dan ook, in aanraking is gekomen met een virus, een bacterie of een (darm)parasiet dan zal het afweermechanisme van je hond er alles aan proberen te doen om de gevaarlijke indringer uit te schakelen.
In veel gevallen zal dit lukken en zul je niets of bijna niets merken van het hele voorval. Totdat het afweermechanisme aan de verliezende hand blijkt te zijn. Dan trekt het alle registers open en zet koorts in als laatste redmiddel.
Je hond heeft koorts. Wat nu?
Allereerst is het belangrijk om bij het vermoeden van koorts zekerheid te krijgen. Dit krijg je het beste door de temperatuur van de hond op te nemen met een normale thermometer.
Je steekt hem voorzichtig onder de staart van je hond in de anus en laat hem een minuut zitten, of totdat de thermometer piept.
Je hond heeft koorts als de temperatuur hoger is dan 40 graden.
Wil je weten hoe je kunt bepalen of je hond koorts heeft, zonder thermometer? Kijk dan hier.
Het is afhankelijk van de ontwikkeling van de temperatuur en van de overige symptomen van je hond hoe je verder moet handelen. Soms is even afwachten, je hond een beetje koel houden met bijvoorbeeld lauw water en regelmatig de temperatuur controleren voldoende.
Zodra de temperatuur gaat zakken zit je goed. Maar als de temperatuur van je hond boven de 40 graden komt, dan is het raadplegen van een dierenarts altijd nodig. De dierenarts zal de onderliggende oorzaak vaststellen en koortsverlagende middelen toepassen.
Is het koorts bij een hond slecht?
Nee, in principe niet. Het lichaam van de hond is aan het werk om een infectie of virus te bestrijden. Je zou dus kunnen zeggen dat het zelfs goed is.
Het nadeel is dat de koortsreactie kan doorschieten en dat de hond zich hierdoor zo ziek voelt, dat hij minder zal eten en drinken.
Mag ik mijn hond bij koorts een pijnstiller geven?
Het is niet goed om medicijnen die bedoeld zijn voor mensen aan uw hond te geven. Uw hond kan hierdoor nog veel zieker worden. Een kat kan bijvoorbeeld van paracetamol ernstige en zelfs fatale klachten krijgen. In sommige gevallen mag een hond wel paracetamol, maar in een heel specifieke dosis. Raadpleeg altijd uw dierenarts of de assistente als u uw hond pijnstilling wil geven.