Uw hond heeft plastic gegeten? Vanwege de nieuwsgierige aard van honden kan dit gebeuren. Soms bijt een hond een speeltje stuk en krijgt hij een stuk plastic binnen of eet de hond een stuk plastic waar voeding in heeft gezeten.
Bekijk direct of je restanten kunt vinden van het plastic dat de hond gegeten heeft. Zo kun je een inschatting maken van hoeveel het was en wat voor soort plastic het was. Als je de dierenarts gaat bellen, dan is het handig om deze informatie paraat te hebben.
Heeft jouw hond een plastic gegeten en merk je dat de hond er last van heeft?
Neem dan direct contact op met je dierenarts voor verdere informatie en aanwijzingen wat je kunt doen. Als je twijfelt, neem dan óók contact op. Beter een keer teveel gebeld, dan een keer te weinig!
Beoordeel hoe het gaat met je hond
Weet je niet hoe groot het stuk plastic precies was? Beoordeel dan goed hoe het gaat met je hond. Slikt hij overmatig? Kokhalst de hond? Heeft de hond last met ademhalen? Dan heeft je hond wellicht een groot stuk plastic gegeten.
Kijk ook zelf in de bek en keel van de hond als hij plastic gegeten heeft. Wellicht zie je het zitten en kun je het uit de bek van de hond halen.
Geen acute last? Toch opletten!
Wellicht is het stuk plastic al door naar de maag of het verteringsstelsel van de hond. Daar kan alsnog rottigheid ontstaan. Hou de hond goed in de gaten, geef veel water te drinken. Kijk ook of de hond zich anders gedraagt. Heeft de hond last van een opgezette buik of heeft deze pijn en wordt de hond loom? Neem contact op met de dierenarts.
Hond heeft klein stukje plastic gegeten, is dat erg?
Het hoeft niet erg te zijn. Kleine stukjes plastic kunnen geen kwaad. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat voor soort plastic het was. Is het een stukje van een fles waar chemicaliën ingezeten hebben, dan moet je direct de dierenarts bellen.
Ook kleine stukjes plastic kunnen vast komen te zitten in de bek van de hond of beschadigingen aanrichten aan het spijsverteringssysteem. De hond kan hier veel last van krijgen. Zeker als het scherpe stukjes plastic zijn.
Veel voorkomende symptomen als een hond plastic gegeten heeft
- Braken
- Kokhalzen
- Ademhalingsproblemen
- Acute pijn
- Opgezette buik
- Gebrek aan eetlust
- Loomheid
- Bloed bij ontlasting
- Piepen
Hoe voorkom je dat je hond plastic eet?
Er zijn verschillende redenen waarom een hond plastic binnenkrijgt. Veelvoorkomend is dat ze plastic uit de prullenbak pikken dat nog naar eten ruikt. Wat ook veel gebeurt is dat ze een hondenspeeltje stukbijten. Soms knagen honden ook aan plastic spullen die ze in huis vinden omdat ze zich vervelen. Denk aan kinder speelgoed, slippers enz. Tot slot hebben jonge honden een grote kauw of knaag behoefte.
Het beste is om deze situaties te voorkomen:
- Zorg dat je hond niet bij de prullenbak of het afval kan
- Koop degelijke hondenspeeltjes en controleer regelmatig of ze beschadigd zijn
- Zorg dat je hond voldoende beweging en stimulans krijgt, zodat de hond zicht minder snel verveelt. Probeer de hond ook te leren dat ze niet op spullen van mensen mogen kauwen.
- Voorzie je hond in zijn kauw of knaagbehoefte en geef de hond een eigen kauwbot of speeltje. Deze zijn vaak zeer hard en lastig kapot te bijten. Hier heeft je hond uren speelplezier van.
Tot slot
Heeft jouw hond plastic gegeten? Beoordeel rustig de situatie. Heeft de hond acute last of een gevaarlijk stuk plastic gegeten? Bel direct de dierenarts.
Vind jij het ook zo lastig om al het hondenhaar van je kleding te krijgen?
Met deze wasdroger bollen is dat een fluitje van een cent!
Haal jouw kleren voortaan haar-vrij uit de wasmachine met de wasbollen van De Blaffende Kat. De wasbollen nemen de haren op die in de wasmachine komen en zorgen er zo voor dat de kleren ook echt schoon uit de was komen.