Hond heeft rode ogen

Je hond heeft rode ogen. De iris van een hondenoog is groot en zeker wanneer een hond recht vooruit kijkt is er maar weinig van de slijmvliezen eromheen te zien. Op het moment dat een hond zijn ogen wegdraait zie je deze slijmvliezen wel. Deze horen normaal gesproken wit en helder van kleur te zijn.

Op het moment dat je vaststelt dat de slijmvliezen van je hond rood van kleur zijn, dan kun je er vanuit gaan dat er iets mis is met de ogen van je hond.

Het kan ook goed zijn dat er maar één oog rood is, terwijl het andere oog wel een helder wit oogslijmvlies heeft. Juist omdat je het wit van een hondenoog toch al niet zo overdadig goed kunt zien, is het aan te raden om af en toe toch eens op de conditie van de slijmvliezen te letten.

Op zoek naar directe verlichting voor de rode ogen van je hond?

Verzacht de rode of ontstoken ogen van uw hond direct!
Prikt niet. Reinigt en kalmeert de ogen.

Oogproblemen bij honden

Zeker in een omgeving met zand, lang gras of veel struiken zal er regelmatig vuil in de ogen van je hond komen. Denk hierbij aan stof, graszaad, zand en dergelijke. Dat vuil draagt bacteriën en virussen met zich mee. Normaal gesproken wordt al het vuil met behulp van traanvocht weer afgevoerd. Maar op het moment dat bijvoorbeeld de weerstand van je hond even wat lager is of als er onzichtbaar kleine wondjes in het oogvlies zitten kan het zijn dat bacteriën en virussen vat krijgen op de ogen van je hond. Het hondenoog zal gaan ontsteken. 

Wat kunnen oorzaken zijn?

  • Beschadiging van het oog door tak, plant, etc.
  • Langdurige tocht of koude lucht
  • Vuil
  • Oogharen die prikken in het oog
  • Heeft uw hond een ontsteking aan beide ogen? Dit kan een allergische reactie of een infectie zijn.

Symptomen van een ontstoken oog zijn vaak overvloedig tranen, zwelling, jeuk en roodheid. Ontstekingen zijn de belangrijkste reden van roodheid in hondenogen. 

Toch zijn er meer mogelijkheden die roodheid veroorzaken zoals uitdroging van de ogen door te weinig traanvocht. Verder komt het regelmatig voor dat er problemen zijn met het zogenaamde derde ooglid van een hond. Daarnaast kun je nog denken aan beschadigingen in het hoornvlies of een ernstig verhoogde oogdruk. Naast deze aandoeningen zijn er nog een aantal oogziekten die ook roodheid, zwelling en troebele afscheiding als symptomen met zich meebrengen.

Laat dierenarts oogje in het zeil houden

Een ontsteking is iets dat je wellicht zelf kunt verhelpen door de ogen regelmatig goed uit te wassen met koud geworden gekookt water. Het is ook mogelijk om een speciale zalf te gebruiken. In gevallen van ontstekingen aan het bindvlies of het derde ooglid zul je al een heel eind geholpen zijn met bijvoorbeeld een antibacteriële oogzalf.

In alle gevallen: Wanneer de roodheid niet na enkele dagen weg gaat, dan is een bezoek aan de dierenarts aan te bevelen!

Soms is een nader onderzoek of zelfs een chirurgische ingreep de enige oplossing voor de geirriteerde ogen van je hond. Wat de oorzaak van de rode ogen ook is, laat het dier er niet te lang mee lopen. Een hond die rode, jeukende ogen heeft zal er mogelijk aan krabben en zo kan de schade mogelijk nog groter worden. Een kap omdoen kan dit krabben voorkomen.