Hond heeft traanvlekken

Uw hond heeft traanvlekken? Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen is het niet ernstig. In dit artikel lees je over de verschillende oorzaken van traanvlekken en wat je er aan kunt doen. We geven zelfs een goede tip om de traanvlekken te verwijderen!

Traanvlekken behandelen

Wat zijn de vlekken bij de ogen van een hond?

Om te beginnen worden traanvlekken (ook wel traanstrepen) veroorzaakt door de tranen van een hond. Dit heeft een andere kleur dan bij mensen, namelijk een lichte bruine of roze kleur. Het traanvocht loopt naar de ooghoeken, druppelt uit het oog en laten bruin/roze vlekken achter, die moeilijk te verwijderen zijn. Naar verloop van tijd kunnen de traanstrepen sterken worden.

Sommige honden hebben een overmatige traanproductie. Dat wil zeggen: Ze produceren méér tranen dan normaal.

Let op: Bij sommige honden is er geen overmatige traanproductie, maar heeft de vacht een lichte kleur waardoor de traanvlekken beter zichtbaar zijn.

Wat kunnen oorzaken zijn van traanvlekken bij de ogen van uw hond?

  1. Het ras van de hond. Sommige rassen hebben oogleden die strakker gespannen zijn, waardoor normale traanafvoer lastig is. Hierdoor druppelt het traanvocht sneller uit het oog. De rassen die hier bovengemiddeld last van hebben zijn: Engels- en Franse bulldogs, Malteser leeuwtjes, Cocker Spaniels, en Poedels.
  2. Haartjes die de ogen irriteren. Onderzoek de ogen van uw hond grondig en kijk of er haar in de ogen komt. Eventueel kunt u het haar van de hond rondom de ogen bijwerken.
  3. Stof of vuil. Dit is vaak tijdelijk, bijvoorbeeld na een bezoek aan het strand of een stoffig bos. Maak na het bezoek de ogen van uw hond schoon met een vochtige doek.
  4. Allergie. Ook honden kunnen last hebben van een soort hooikoorts in het voorjaar. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Een allergie is lastiger om zelf te bepalen, maar als u het vermoeden heeft dat uw hond allergisch is, dan kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.
  5. Dieet. Het dieet van de hond kan soms voor allergische reacties zorgen. In dit geval kunt u het beste anti-allergeen voer uitproberen. In veel gevallen reageert de hond slecht op voer waarin granen verwerkt zitten. De kans is groot dat als u overstapt op graanvrij voer, dat de traanvlekken minder worden.

Wanneer moet u naar de dierenarts bij traanvlekken?

Zoals gezegd is overmatige traanproductie vaak incidenteel en niet ernstig, maar blijven de traanvlekken wel zichtbaar rondom de ogen van de hond. Traanvlekken laten helaas zich moeilijk verwijderen.

In sommige gevallen is er meer aan de hand dan alleen overmatige traanproductie en traanvlekken. Bijvoorbeeld als het traanvocht een groen/gele kleur heeft of als de hond bloeddoorlopen ogen heeft. Soms heeft een hond problemen met de oogleden. Bij sommige rassen zoals bij St. Bernhards en Sharpei’s komt dit regelmatig voor. In dat geval adviseren wij u om contact op te nemen met uw dierenarts voor een consult.

Hoe verwijder je traanvlekken bij een hond?

Een product waar veel mensen enthousiast over zijn en wat ook veel door fokkers gebruikt wordt is Traanvlek verwijderaar van Animigo. Dit natuurlijke product bevat géén bleekmiddel, peroxide of irriterende stoffen maar maakt de ogen van uw hond mooi schoon!