Hond heeft wormen

Je hond heeft wormen, denk je. Maar je kunt ze natuurlijk niet zien. Hoe weet je dan zeker dat je hond last van wormen heeft? Er zijn een aantal tekenen waaraan een worminfectie te herkennen valt. Nadeel van deze symptomen is dat ze vaak pas optreden als de worminfectie zich al in een behoorlijk vergevorderd stadium bevindt.

Honden hebben vrijwel altijd wormen. Zeker bij een pup kun je er vanuit gaan dat het diertje per definitie geplaagd wordt door wormen. Dat is waarom pups vaak op jonge leeftijd al ontwormd worden.

Symptomen om de aanwezigheid van wormen vast te stellen hoef je dan ook eigenlijk niet af te wachten.

Daarom behoren pups altijd al na twee weken hun eerste wormenkuur te krijgen. Je kunt later, bij volwassen honden de aanwezigheid van wormen waarnemen door bijvoorbeeld te letten op de volgende symptomen:

– Hoesten (mogelijk bij haak- en spoelwormen)
– Braken en diarree (spoelwormen)
– Doffe vacht, slechte kwaliteit vacht
– Sloom, lusteloos gedrag, weinig energie en vermagering

Waar komen wormen bij honden vandaan?

Je hond heeft wormen, maar kan dit kwaad en kun je het in de toekomst voorkomen? Om daarachter te komen is het achterhalen van de oorzaken van worminfecties noodzakelijk. Wormen bij honden zul je maar zelden met het blote oog in de ontlasting kunnen waarnemen. Alleen bepaalde soorten volwassen wormen komen soms mee met de ontlasting of braaksel.

Eitjes worden daarentegen massaal meegegeven aan de ontlasting van je hond. Tot soms honderdduizenden per dag. Die eitjes komen via de ontlasting op straat, in grasvelden en plantsoenen terecht. Wanneer je hond daar ook komt en rondsnuffelt, dan heeft hij de eitjes binnen voor je het weet. Soms neem je ze gewoon zelf mee onder je schoenen. Zelfs maar zonder dat het opvalt. Daarnaast kunnen er eitjes meekomen met zaken die je hond opeet. Dat kunnen dingen zijn als rauw vlees, maar ook kadavers van dode vogels of muizen.

Levenscyclus van een hondenworm
Levenscyclus van een hondenworm

Ontwormen als beste remedie
Voor het voorkomen van een uitbraak en weelderig tieren van wormen in het binnenste van je hond is regelmatig ontwormen de beste remedie. Je hond heeft wormen en je wilt er iets aan doen. Dat kan met diverse ontwormingsmiddelen die te koop zijn bij de dierenwinkel of dierenarts. Zeker de laatste zal je ook alles kunnen vertellen over wat het beste schema van ontwormen is. Al vanaf dat je hond als pup ter wereld komt moet hij behandelt worden tegen wormen.

De ontwormingsmiddelen zijn er in allerlei vormen en maten. Je kunt kiezen uit pillen, drankjes, pasta’s, pipetten voor opname via de huid en zelfs injecties die de dierenarts kan toedienen. Welk middel het beste is voor jouw hond kun je het beste even overleggen met de dierenarts. Meestal wordt vier keer per jaar ontwormen aangeraden. Zeker wanneer uw hond vaak buiten en in aanraking met (ontlasting) van andere honden komt.